U listopadu se obilježava i Svjetski dan hodanja. Točnije, ove godine to je bilo 5.10. U tu svrhu organiziraju se prikladna događanja u svim većim gradovima. Na taj dan svi ostavljaju svoje limene ljubimce u garažama, a bicikle u spremištima.

Cilj okupljanja je promicanje svijesti o važnosti hodanja na zdravlje duha i tijela. Zato je prvi vikend u listopadu rezerviran za Svjetski dan hodanja.

Kako hodanje utječe na organizam?

Poboljšava zdravlje srca
Hodanje pridonosi zdravlju srca. Istraživanja su pokazala da je hodanje najbolja vježba za one pojedince koji su skloni sjedilačkom načinu života, posebno kada je riječ o odraslima. Osim toga, svakodnevno hodanje smanjuje rizik od srčanih i kardiovaskularnih bolesti. Muškarci i žene starije od 65 godina koje hodaju najmanje 4 sata tjedno smanjili su rizik za razvoj ovih bolesti.

Potiče gubitak kilograma
Hodanje je izvrsna tjelovježba jer potiče gubitak kilograma. U Americi je provedeno istraživanje na ovu temu u kojem su pretile osobe pješačile do svakog njihovog odredišta u gradu. Nakon 8 tjedana, više od 50% sudionika u prosjeku je izgubilo 5 kilograma.

Regulira krvni tlak
Hodanje pomaže i u snižavanju visokog krvnog tlaka. Liječnici preporučuju da svakodnevno hodate između 30-60 minuta kako biste potaknuli regulaciju krvnog tlaka.

Pomaže u borbi protiv raka
Rak je odnio više od milijun života. Sjedilački način života potiče razvoj ove bolesti. Samim time, hodanje se nameće kao odlična preventivna mjera. Osim toga, kod osoba koje su se liječile od raka, hodanje je pomoglo ublažiti odnosno smanjiti nuspojave kemoterapije.

Poboljšava cirkulaciju
Vjerovali ili ne, hodanje može poboljšati vašu inteligenciju. Hodanje opskrbljuje mozak kisikom i glukozom što pridonosi njegovim funkcijama. Osim toga, smanjuje razinu lošeg kolesterola koji začepljuje arterije, a samim time smanjuje rizik od moždanog udara. Hodanje poboljšava cirkulaciju krvi što također ide u prilog boljim moždanim i staničnim funkcijama.

Smanjuje rizik od dijabetesa
Sjedilački način života dovodi do još jedne učestale bolesti, dijabetesa. Stručnjaci preporučuju da biste dnevno trebali napraviti minimalno 5000 koraka. Svakodnevno hodanje pomaže kontrolirati razinu šećera u krvi, što zauzvrat djeluje kao preventivna mjera od dijabetesa tipa 2.

Jača kosti
Kako starimo, naše kosti osjetno slabe. Dobra vijest je da ih možete ojačati hodanjem. Hodanje se ubraja u vježbe slabog intenziteta, stoga ne utječe na smanjenje gustoće kostiju. Samim time, rizik od osteoporoze, prijeloma i ozljeda je sveden na minimum. Zdrave i jake kosti potiču dobro držanje, izdržljivost pojedinca te bolju ravnotežu.

Poboljšava probavu
Nepravilna probava može dovesti do osjećaja nelagode, nadimanja, zatvora, proljeva pa čak i raka debelog crijeva. Stoga je vrlo važno da vodite brigu i o probavnom sustavu. Osim održavanja dobrih prehrambenih navika, trebali biste redovito hodati. Hodanje nakon obroka je odlična ideja, pogotovo za one koji žele izgubiti višak kilograma, a ujedno i poboljšati probavu.

Poboljšava imunitet
Imunološki sustav tijela trebao bi pravilno funkcionirati u bilo kojem trenutku s ciljem sprječavanja infekcija, bolesti i smrti. Hodanje je izvrstan način za jačanje imuniteta. 30-minutno hodanje na dnevnoj bazi pridonosi jačanju aktivnosti imunoloških stanica.

Ostavi komentar