Svake se godine u svim kutevima svijeta obilježava mjesec podizanja svijesti o raku dojke. Riječ je o listopadu tijekom kojeg se konstantno i na razne načine naglašava važnost prevencije i mogućnosti iste, budući da se rano otkrivanje raka može izliječiti u većini slučajeva. Trenutno jednostavno nema dovoljno saznanja o uzrocima raka dojke, stoga je rano otkrivanje istog od presudne važnosti.

Svake godine u Republici Hrvatskoj oboli više od 2500 žena. Najčešće je riječ o ženama starijim od 50 godina, iako, nažalost, obolijevaju i mlađe. Važno je napomenuti kako 1% pacijenata čine muškarci.
Općenito govoreći, većina smrtnih slučajeva događa se u zemljama s niskim i srednjim dohotkom gdje se brojnim ženama rak dojke dijagnosticira u relativno kasnim fazama. Razlog tome je nedostatak svijesti o važnosti i ranom otkrivanju ove bolesti.

U globalnom nastojanju da se podigne razina svijesti javnosti o raku dojke, listopad je određen kao Mjesec ružičaste vrpce kada se organiziraju brojne edukacije na tu temu s ciljem osvještavanja cjelokupne populacije. Mjesec ružičaste vrpce potiče rano otkrivanje bolesti s ciljem što uspješnijeg izlječenja.

Što možemo učiniti po tom pitanju?
Kao što smo ranije napomenuli, ako se rak dojke otkrije rano te ako je uz pravovremenu i točnu dijagnozu omogućeno liječenje, postoji velika mogućnost da se rak dojke izliječi. Međutim, ako se otkrije kasno, medicinsko liječenje nije sigurno rješenje.

Ono što možete učiniti kako biste zaštitili svoje zdravlje je redovno odlaziti na kontrole u bolnicu te jednom mjesečno napraviti samopregled dojki, a svim ženama u Republici Hrvatskoj u dobi od 50-69 godina omogućen je besplatni mamografski pregled.

Nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke

Riječ je o preventivnom programu pod nazivom Nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke, kojem svake godine pristupi sve veći broj žena. Besplatnim pregledom zahvaćene su žene između 50-69 godina. Ciljevi programa su otkriti rak dojke u početnoj fazi, dugoročno smanjiti smrtnost od raka dojke te usaditi navike kod žene o važnosti i potrebi preventivnih pregleda.

Budući da rak dojke utječe na živote velikog broja ljudi, osobito žena, iznimno je važno privući dobiti pozornost svih onih koji se još uvijek nisu odvažili na mamografski pregled. Zato je listopad određen kao mjesec podizanja svijesti o važnosti preventivnog pregleda te je posvećen svim oboljelima od ove bolesti.

Da biste se uključili u borbu protiv raka dojke, ono što možete učiniti je osvijestiti sve djevojke i žene oko sebe i potaknuti ih na pregled. Osim toga, u današnje vrijeme je sve online, stoga se i dijeljenjem informacija putem interneta odnosno društvenih mreža također utječe podizanje svijesti o raku dojke. Još jedan način na koji možete širiti svijest o ovoj bolesti je podijeliti osobno iskustvo na online forumu. Ako je rak dojke na neki način utjecao na vaš život, podijelite svoju priču s drugima i tako potaknite ostale na promptno djelovanje.

Isto tako, možete sudjelovati u predviđenim nacionalnim programima podizanja svijesti koji se odvijaju u vašem gradu ili jednostavno nosite ružičastu vrpcu kao znak potpore.

Podignimo svijest javnosti i počnimo brinuti o svom zdravlju.

Ostavi komentar